Let op: Dierenkliniek Goes is tijdelijk gesloten, lees hier meer over op de homepagina.

Rondleiding

Een rondleiding in de praktijk

Entree

U komt aan bij onze mooie praktijk. U parkeert uw auto dicht bij de ingang. Nadat u bent uitgestapt loopt u richting de schuifdeuren die automatisch voor u open gaan. En dan? Wat is er dan?

Faciliteiten

Vooral de eerste keer dat u een praktijk bezoekt, kunt u vragen hebben. Wat staat u te wachten? Waarover beschikt de praktijk? Daardoor is het misschien best spannend.

Achter de voordeur

Die spanning kunt u, onbewust, doorgeven aan uw dier. En dat is helemaal niet nodig. Wij geven u graag een kijkje achter de voordeur. Zo hopen wij u, al vanaf het eerste moment, een vertrouwd en bekend gevoel te kunnen geven.

Wachtkamer en balie

Zodra u de schuifdeuren door bent, komt u gelijk terecht in onze wachtkamer.

Hierin bevindt zich ook de balie waar één van onze paraveterinairen u verwelkomt. 

De wachtkamer is ruim opgezet. Doordat wij werken op afspraak, kunnen we de patiënten met voldoende tussenruimte van elkaar laten wachten.

Dat scheelt een hoop zenuwen.

Aan de balie kunt u terecht om af te rekenen na uw bezoek en om medicatie en diervoeding af te halen.

Is de praktijk geopend? Dan kunt u ook bij de balie terecht.

De spreekkamer

Wat is er aan de hand?

Bij het maken van de afspraak heeft u aangegeven waarvoor u langskomt. Toch zal de dierenarts altijd even wat vragen stellen om zoveel mogelijk informatie van u te krijgen over uw dier. U bent natuurlijk degene die uw dier het allerbeste kent.

Lichamelijk onderzoek

Aan de hand van de klachten zal de dierenarts een lichamelijk onderzoek uitvoeren bij uw dier. Ook wanneer u enkel voor de vaccinatie komt, worden er wat dingen gecontroleerd zoals het hart, de longen, de slijmvliezen en oren. 

De behandeling

De dierenarts zal zijn bevindingen met u delen en een behandeling voorstellen. Dit kan bijvoorbeeld een prikje zijn of een zalfje. De eerste behandeling kan dan in de spreekkamer plaatsvinden. Heeft u nog vragen? Dan kunt u die zeker stellen.

De opname

Moet uw dier geopereerd worden of is hij of zij te ziek om mee. naar huis te gaan? Dan komt uw huisdier terecht in onze opname.

Er zijn diverse verblijven in de opname. Grote honden hebben soort kennel, waarin zij voldoende ruimte hebben om te kunnen staan of bewegen. Katten hebben wat kleinere hokjes op hoogte zodat we daar makkelijk bij kunnen wanneer ze bijvoorbeeld medicatie nodig hebben.

Na de operatie of bij benauwdheid geven we een dier graag wat extra zuurstof. Ook daarvoor hebben we een speciale zuurstofunit. 

In de opname is het belangrijk dat een dier rustig kan bijkomen en herstellen zodat u uw huisdier weer snel mee naar huis kunt nemen.

De operatiekamer

De voorbereiding

Er zijn maar weinig dingen zo spannend als wanneer uw huisdier geopereerd moet worden. Wij begrijpen dit volkomen. Het is daarom belangrijk om goed voorbereid te zijn.

Zo moeten een hond of kat altijd nuchter zijn voor een geplande operatie. Dit betekent dat ze vanaf de voorgaande avond 20.00 uur niet meer mogen eten. Drinken mag nog wel. Daarentegen moeten knaagdieren en konijn wel gewoon blijven eten.

De operatie

De operatie vind plaats in de operatiekamer. Uw dier zal in slaap worden gebracht. In de “natte ruimte” wordt het operatie oppervlak geschoren en gedesinfecteerd.

Vervolgens wordt uw dier op de operatietafel gelegd en begint de dierenarts de operatie. Daar is altijd een paraveterinair aanwezig. Die assisteert de dierenarts en houdt in de gaten of uw huisdier nog goed ademt, voldoende slaapt en op een juiste temperatuur blijft gedurende de operatie.

Zuurstof

Iedere operatie draagt risico met zich mee. Dit risico beperken we zoveel mogelijk. Bijvoorbeeld door uw dier te intuberen. Als uw dier onder narcose is, schuiven wij een slangetje in de luchtpijp. Hierdoor kunnen we de ademhaling meten, gasnarcose bijstellen en zuurstof toedienen.Op deze manier kunnen we snel bijstellen indien nodig. 

Niet bij ieder dier kunnen we een tube aanbrengen. In dat geval krijgt uw dier een maskertje op om alsnog de narcose en zuurstof te kunnen toedienen.

Het laboratorium

Soms is er wat meer onderzoek nodig, zoals bloed- of urine onderzoek.

Een aantal onderzoeken kunnen wij zelf uitvoeren.

Wij hebben diverse apparatuur en testmaterialen.

Zo kunnen wij vaak snel een uitslag presenteren en een behandelplan opstellen.

Er zijn ook onderzoeken waarvoor wij de monsters op moeten sturen naar een laboratorium.

Het gaat dan vaak om wat complexere onderzoeken waarvoor enkel laboratoria de middelen hebben.

De röntgenkamer

In het dier kijken

Geeft het lichamelijk onderzoek geen uitsluitsel maar vermoeden wij meer? Dan kunnen wij voorstellen om, van buiten af, in uw dier te kijken. Dit kunnen wij doen met de echo of röntgen. 
Het maken van röntgenfoto’s vindt plaats in een aparte ruimte.

Straling

Door mede van röntgenstraling kunnen wij botten en luchthoudende weefsels goed zien. Dat maakt het heel geschikt voor botbreuken, blaas- of ontlastingsproblemen en wanneer wij denken aan problemen met hart en longen.

Digitaal

Het röntgenapparaat werkt digitaal. De foto’s worden binnen enkele minuten gemaakt en omgezet in beeld. Op die manier zien wij snel of er iets afwijkende op de foto zichtbaar is. Vanwege de straling kan niet iedereen zomaar de röntgenkamer in.